STREEKARCHIEF
 >
Beeldbank
Uw zoekacties: Beeldbank
xBeeldbank
Toelichting
Het Streekarchief bezit een uitgebreide fotocollectie van circa 50.000 foto’s, negatieven, dia’s en prentbriefkaarten. Inmiddels is de volledige collectie prentbriefkaarten (5000 ex.) en de diacollectie (5000 ex.) gescand en beschreven, evenals een duizendtal foto’s. Momenteel wordt de collectie negatieven (7500 ex.) bewerkt en hiervan worden met enige regelmaat aanvullingen aan de database toegevoegd. Het Streekarchief bezit dus veel meer foto’s dan op de site staan!

Zoeken
De collectie is op diverse manieren te doorzoeken. U kunt een trefwoord, locatie of naam (van bijv. een gebouw of een persoon) invullen in ‘Alle velden’. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen in de dia’s of prentbriefkaarten te zoeken. De vondsten worden getoond in een galerij, door te kiezen voor ‘lijst’ verschijnen naast de thumbnails ook de beschrijving. Middels de vier iconen kunt u nadere details opvragen, de afbeelding uitprinten of downloaden, of een vergroting oproepen.

Copyrights
Het Streekarchief probeert de de auteursrechten zoveel mogelijk te respecteren. Daarom zult u van recente foto’s waarop copyrights berusten, geen thumbnail aantreffen. De beschrijving is wel in de database opgenomen en de foto zelf kunt u in de studiezaal bekijken. Mocht u van mening zijn dat er foto’s onterecht via deze website toegankelijk worden gemaakt, kunt u contact met ons opnemen, zodat we de foto’s kunnen verwijderen.

Bestellen
Afdrukken of scans op hogere resolutie kunnen via het contactformulier worden aangevraagd. Gebruik van afbeeldingen voor een publicatie is geen enkel probleem, mits er een bronvermelding bij staat en het Streekarchief een zichtexemplaar ontvangt.

Foutmelding
Indien u een fout opmerkt, kunt u deze via het contactformulier aan ons doorgeven. We zullen de fout controleren en wijzigen.
Beeldbank
>
Zoektermen
47.226 afbeeldingen sorteren op:
weergave:
 
 
Pagina: 1
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_006 Hulde aan BETOONDE MENSCHLIEVENDHEID aan J. Hofijzer, kwekeling op de Goereesche loodsboot no.1, 19 januari 1860
Datering:
19 januari 1860
Titel:
Hulde aan BETOONDE MENSCHLIEVENDHEID aan J. Hofijzer, kwekeling op de Goereesche loodsboot no.1
Ontwerper:
E. Spanier
Opmerkingen:
's Konings goedkeuring en tevredenheid worden gegeven voor het redden der equipage van het op den 30 augustus 1859 op de buitengronden ter hoogte van Goeree verongelukte Engelsche brikschip Rebecca Elizabeth. Ten blijke hiervan wordt aan J. Hofijzer dit getuigschrift en een bronzen medaille uitgereikt.
Afmeting:
49 x 38 cm
Techniek:
Lithografie
Datum:
19 januari 1860
Opdrachtgever:
Minister van Binnenlandse Zaken
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_007 Ter gedachtenis aan de afkondiging der mobilisatie van leger en vloot op 31 juli 1914, welke mobilisatie Nederland voor de groote rampen van den wereldoorlog behoedde, heeft een Commissie met o.a. de burgemeester van Brielle, Mr. FJDC Egter van Wissekerke, een boom geplant., 31 juli 1924
Datering:
31 juli 1924
Titel:
Ter gedachtenis aan de afkondiging der mobilisatie van leger en vloot op 31 juli 1914, welke mobilisatie Nederland voor de groote rampen van den wereldoorlog behoedde, heeft een Commissie met o.a. de burgemeester van Brielle, Mr. FJDC Egter van Wissekerke, een boom geplant.
Opmerkingen:
De burgemeester Egter van Wissekerke houdt een redevoering bij het planten van een boom in het plantsoen bij de tram, ter herdenking van de mobilisatie in 1914.
Afmeting:
45 x 26 cm
Techniek:
Lithografie
Datum:
31 juli 1924
Opdrachtgever:
Gemeentebestuur van Brielle
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_008 Geboorte en Huwelijks Gedenkstuk
Titel:
Geboorte en Huwelijks Gedenkstuk
Techniek:
Lithografie
Opmerkingen:
Een overzicht van een 13-tal geboorten en huwelijken in de periode van 1760 en 1804
Afmeting:
25 x 30 cm
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_009 Diploma Groot Nationaal-Concours voor zang- en muziekvereenigingen , 23 mei 1904
Datering:
23 mei 1904
Titel:
Diploma Groot Nationaal-Concours voor zang- en muziekvereenigingen
Opmerkingen:
Libertatis Primitiæ werd opgericht in 1890 en verzorgt sinds die tijd muzikale optredens in Brielle en daarbuiten. Eerst als Harmonie orkest; na 1950 met een Drumband en na 1970 met Majorettegroepen.

Libertatis Primitiæ is een dynamische vereniging en zo werden de majorettes twirlers, een sport die zij op topniveau beoefenen. De Harmonie werd in 2003 opgeheven en de Drumband veranderde in Lirakorps, Malletband, Concertslagwerkgroep en sinds 1999 in een Marching Band bestaande uit koperblazers en slagwerkers. Uit de Marching Band wordt elk jaar een Geuzenvendel gevormd.

Vanaf oktober 2004 worden de stilstaande concertoptredens van Libertatis Primitiæ verzorgd door de Big Band & Percussie Band.
Afmeting:
65 x 50 cm
Techniek:
Lithografie
Datum:
23 mei 1904
Opdrachtgever:
H.O.V. Libertatis Primitiae te Brielle
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_010 HULDE aan BETOONDE MENSCHLIEVENDHEID aan A. SCHAAP wegens zijn manmoedig gedrag gelegd bij de redding van zeven der opvarenden van de gestrande stoomboot Littlebeck op 26 oktober 1884., 17 februari 1887
Datering:
17 februari 1887
Titel:
HULDE aan BETOONDE MENSCHLIEVENDHEID aan A. SCHAAP wegens zijn manmoedig gedrag gelegd bij de redding van zeven der opvarenden van de gestrande stoomboot Littlebeck op 26 oktober 1884.
Opmerkingen:
De SS Littlebeck was een 760 ton ijzeren stoomschip gebouwd in 1877 in South Shields, Engeland en was uitgerust met een 98 pk motor. Op 1 oktober 1884 vertrok zij met haar 18 koppige bemanning vanuit Ibrail, het huidige Braila Roemenie, richting Rotterdam met een lading van 1.450 ton graan.

Na in Dartmouth, Engeland een nieuwe lading kolen voor de stoom machine te hebben geladen vertrok het schip op 24 Oktober richting Nederland waar de dag erna bij Dungeness de Nederlandse loods aan boord kwam. Die avond passeerden ze rond middernacht het lichtschip bij de Schouwen zandbank en vanaf dat punt werden haar machines op halve kracht gezet. Rond 03.00 uur ‘s nachts heeft de stuurman meerdere malen de koers van het schip gewijzigd waar de Nederlandse loods geen weet van had. De loods hield het zijn koers via het kompas aan en rond dit tijdstip was de koers Zuid tot West. Om 03.15 uur werd het schip gestopt en werd er een dieptelood uitgegooid welke een diepte van 13 vadem aangaf, 23,7 meter.

Langzaam ging het schip weer verder en toen om 03.30 uur aan stuurboord een licht werd gezien werd de shipmaster gewekt die zich bij de stuurman en loods op de brug voegde. Om 03.45 uur werd het schip weer gestopt en werd er een diepte van 9 vadem, 16,5 meter gepeild waarna het schip weer langzaam vooruit ging tot ze volgens de loods voeren in een gebied met een diepte van 6 tot 7 vadem, 11-13 meter. Rond 04.00 uur raakte het schip plotseling de bodem…

Het was vastgelopen op de Maas bank ongeveer een kilometer of 4, Zuid-West van de vuurtoren op de Noord pier van de ingang van de Nieuwe Waterweg. Toen bleek dat het schip niet meer los wilde komen werd getracht de reddingsboten te water te laten maar dit mislukte en de boten werden door de wind en golven weg gespoeld.De 7 die zich aan het schip hadden vastgebonden zaten daar de hele nacht in de storm tot ze de volgende morgen door een reddingsboot uit Brielle werden gered. 14 Personen kwamen om.
Afmeting:
65 x 50 cm
Techniek:
Lithografie
Datum:
17 februari 1887
Opdrachtgever:
Minister van Binnenlandse Zaken
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_002 AANGEBODEN uit erkentelijkheid en vriendschap aan den heer J.G.RIEDIJK bij zijn afscheid als voorzitter van de Gem. Zangvereen "Onder Ons", 25 januari 1944
Datering:
25 januari 1944
Titel:
AANGEBODEN uit erkentelijkheid en vriendschap aan den heer J.G.RIEDIJK bij zijn afscheid als voorzitter van de Gem. Zangvereen "Onder Ons"
Opmerkingen:
Achterop deze Affiche een groot aantal namen (ongeveer 50); met alle waarschijnlijkheid de namen van de leden van het koor.
Opdrachtgever:
Vereniging Gem. Zangvereen "Onder Ons" Hellevoetsluis
Afmeting:
32 x 25 cm
Datum:
25 januari 1944
Ontwerper:
Frans Spuijbroek
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_003 De Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland heeft aan C.H. SOUGE ter gelegenheid van zijn 25-jarig Jubileum bij N.V. Stoomschelpenzuigerijen Schelpbalkbranderij te Brielle de Bronzen Gedenkpenning der Vereniging, 18 juni 1965
Datering:
18 juni 1965
Titel:
De Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland heeft aan C.H. SOUGE ter gelegenheid van zijn 25-jarig Jubileum bij N.V. Stoomschelpenzuigerijen Schelpbalkbranderij te Brielle de Bronzen Gedenkpenning der Vereniging
Opmerkingen:
De N.V. Stoomschelpenzuigerij en Schelpbalkbranderij is tegenwoordig bekend als de kalkfabriek.
De Kalkfabriek op het Slagveld werd opgericht in 1896 door Pieter van der Wallen.
Aanvankelijk vonden er vijf mensen werk,
maar in de loop der jaren werd het fabriekscomplex uitgebreid, met bijvoorbeeld in 1906 een zandsteenfabriek waar dertig mannen aan de slag konden.
Uiteindelijk vonden vele Briellenaren daar werk en bovendien dicht bij huis
De fabriek had ook een eigen badhuis waarvan de werknemers met hun gezin
gebruik mochten maken. Natuurlijk werd daar goed gebruik van gemaakt,
want bijna niemand had in die tijd een bad of douche thuis.
De oprichter Pieter van der Wallen werd in 1945 door de Duitse bezetters gefusilleerd
en op 30 november van dat jaar met militaire eer begraven.
In 1970 kwam er een einde aan het opzuigen van schelpen in de Zeeuwse wateren, omdat men door economische- en milieu omstandigheden heeft moeten besluiten de kalkfabriek te sluiten
De kalkfabriek heeft jarenlang een belangrijke bijdrage geleverd aan de welvaart in Den Briel. Niet alleen personeel en schippers, maar ook aannemers hebben er een goede boterham aan verdiend.
Op 9 juli 1970 sloot de kalkfabriek. Het was niet langer mogelijk de fabriek draaiende te houden.
De directeur de heer L.E. Mijnlieff, ing. (1928 - 1983), kleinzoon van de oprichter van de kalkfabriek:
Ir. P.F van de Wallen, werd aangesteld in 1963 als directeur. Hij bleef dat tot de sluiting in 1970.
Het was een man die zeer betrokken was bij de fabriek en zijn werknemers.Opdrachtgever:
De Vereniging van handelaren in Bouwmaterialen in Nederland
Afmeting:
38 x 30 cm
Datum:
18 juni 1965
Ontwerper:
Gebr. Gravenstuk
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_004 OORKONDE uitgereikt aan de heer H. BOKMA ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als fabrieksbaas aan de Gemeente Gasfabriek te Brielle, 23 september 1948
Datering:
23 september 1948
Titel:
OORKONDE uitgereikt aan de heer H. BOKMA ter gelegenheid van zijn 30-jarig jubileum als fabrieksbaas aan de Gemeente Gasfabriek te Brielle
Opmerkingen:
De gasfabriek was gesitueerd op het Slagveld, samen met de Kalkfabriek en de Houtcentrale.
Afmeting:
32 x 25 cm
Datum:
23 september 1948
Opdrachtgever:
Gemeente Gasfabriek te Brielle
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_005 Heden, 26 april 1951 werden door JULIANA bij de gratie Gods Koningin der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau de werken ter afdamming van de Brielsche Maas als voltooid verklaard., 26 april 1951
Datering:
26 april 1951
Titel:
Heden, 26 april 1951 werden door JULIANA bij de gratie Gods Koningin der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau de werken ter afdamming van de Brielsche Maas als voltooid verklaard.
Opmerkingen:
Boeren en tuinders uit Voorne, Putten en Rozenburg worden door zout zeewater ernstig gedupeerd, zo zelfs dat door tuinders kan worden aangetoond dat bepaalde producten 25 tot 30% minder opbrengst geven dan dezelfde producten geteeld in andere delen van ons land. Door onderzoekingen van tuinbouwdeskundigen blijkt dat de schade die het zeewater in ons land veroorzaakt, jaarlijks vele miljoenen bedraagt.

­­­­In 1936 werden er al plannen gemaakt tot afdamming van de Brielse Maas tussen Oost­voorne en Rozenburg, met de bedoeling meer water door de Nieuwe Waterweg te doen trekken voor de scheepvaart. Bovendien wordt de afdamming van de oude zeearm van groot gewicht voor de tuinbouw op Voorne, Putten en Rozenburg. De strijd tegen de verzilting wordt gevoerd met behulp van het zoete water dat door de Rijn en de Maas wordt aangevoerd. Het zout uit de Noordzee krijgt door geringe aanvoer van zoetwater in droge tijden dan gelegenheid verder land­inwaarts binnen te dringen. De oplossing is simpel: sluit de kust zoveel als dit mogelijk is tegen het zoute zeewater en distribueer het zoete rijnwater om het binnendringende zout te spuien en om verdrogingschade tegen te gaan. Maak voorts veel meren om in tijden van waterovervloed reserve te kweken.

­­­­­­De afdamming in de Brielse Maas is uit dit oogpunt een eerste stap. De zoute kustlijn wordt daarbij met 50 kilo­meter bekort. Het doel is een kust van ruim 400 kilometer. In april 1949 wordt gestart met de werkzaamheden door het aannemersbedrijf Zanen-Verstoep uit Den Haag dat met een bedrag van f 5.072.000,= de laagste inschrijver is.

­­­­­De afsluiting van de Brielse Maas op 3 juli 1950 is een spectaculaire gebeurtenis; zelfs de BBC maakt een radio­verslag. Om het laatste stroomgat te sluiten gebruikt de aannemer een caisson van 62 meter lang, 13,41 meter breed en 15 meter hoog. Het betonnen gevaarte is voorzien van kleppen die opengedraaid het water snel binnen laten stromen en het caisson dan zinkt.
Opdrachtgever:
Rijksoverheid
Afmeting:
50 x 35 cm
Datum:
26 april 1951
Ontwerper:
J.S. Lingsma
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
BELIJDENISAKTE_011 GEDACHTENIS AAN DE URE DER BELIJDENIS als lidmaat der Ned. Herv. Kerk te Rockanje aan Hugo Beijer, geboren 14 februari 1915, 26 mart 1937
Datering:
26 mart 1937
Titel:
GEDACHTENIS AAN DE URE DER BELIJDENIS als lidmaat der Ned. Herv. Kerk te Rockanje aan Hugo Beijer, geboren 14 februari 1915
Opmerkingen:
Zie ook BELIJDENISAKTE_001
Afmeting:
35 x 26 cm
Datum:
26 mart 1937
Opdrachtgever:
Nederlandsche Hervormde kerk te Rockanje
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
BELIJDENISAKTE_012 GEDACHTENIS aan de afgelegde Geloofsbelijdenis en de Bevestiging als Lidmaat der Nederlandsche Hervormde Kerk te Brielsch-Nieuwsland. Uitgereikt aan Pleuntje van Es, geboren 1 september 1879., 8 april 1900
Datering:
8 april 1900
Titel:
GEDACHTENIS aan de afgelegde Geloofsbelijdenis en de Bevestiging als Lidmaat der Nederlandsche Hervormde Kerk te Brielsch-Nieuwsland. Uitgereikt aan Pleuntje van Es, geboren 1 september 1879.
Opmerkingen:
Ook op deze belijdenisakte veel citaten uit de bijbel o.a. "Zalig zijn de reinen van hart, want zij zullen God zien" (Matth. 5 : 8) , "Waak en bid, opdat gij niet in verzoeking komt: de geest is wel gewillig, maar het vleesch is zwak"(Matth. 26 : 41).
Vierpolders omvat de vier polders Oud Hellevoet, Oude Goote, Veckhoek en 't Nieuwland. De naam verwijst naar het aantal polders waaruit de voormalige gemeente bestaat. Deze polders werden tussen ca. 1200 en ca. 1415 bedijkt. De dorpskern is ontstaan op de T-splitsing tussen de Nieuwelandsen Achterdyck en de Rattendyck. De Rattendyck omringt een deel van de polder Veckhoek en de Nieuwelandsen Achterdyck ligt tussen de polders Oud Hellevoet en de Oude Goote. De polder ’t Nieuwland ligt naast het stadje Brielle. Het dorp is ontstaan in de zestiende eeuw. De eerste Nieuwlandse kerk stond waarschijnlijk in de polder ’t Nieuwland op de plaats waar rond 1700 de veste van Den Briel zijn gegraven. Op de kaart van 1695 staat op de hoek van de Rattendijk (nu Veckdijk) en Den Veck Hoeksen Kerck wegh (nu kerkweg) een Nieuwe Landse Kerk. De tegenwoordige kerk staat op de Nieuwelandsen Achterdyck (nu Achterdijk) een 10-tal meters vanaf de T-splitsing.[2]
Afmeting:
36 x 26 cm
Datum:
8 april 1900
Opdrachtgever:
Nederlandsche Hervormde kerk te Brielsch-Nieuwland
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
thumbnail
GETUIGSCHRIFT_001 1869 - 9 December - 1944 Ter herinnering aan het 75-jarig Bestaan van de C.J.M.V. Psalm 119:9 en 105 te Brielle, 9 december 1944
Datering:
9 december 1944
Titel:
1869 - 9 December - 1944 Ter herinnering aan het 75-jarig Bestaan van de C.J.M.V. Psalm 119:9 en 105 te Brielle
Opmerkingen:
C.J.M.V. staat voor Christelijke Jonge Mannen Vereniging
Opdrachtgever:
Nederlandse Hervormde kerk te Brielle
Afmeting:
28 x 23 cm
Datum:
9 december 1944
Ontwerper:
Nelly ten Have
Bekijk archieftoegang:
Diploma's, prijsoorkonden, belijdenisakten en getuigschriften
Pagina: 1
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS
 
De fotocollectie van het Streekarchief omvat vele tienduizenden afbeeldingen. De Prentbriefkaarten en dia's zijn reeds gedigitaliseerd en stap voor stap worden alle foto's en negatieven gescand en beschreven. In de loop der jaren zal de online collectie dan ook gestaag groeien.
 
Er kan op willekeurige trefwoorden of (straat)namen worden gezocht. U kunt de resultaten verder beperken door te verfijnen in de kolom aan de rechterzijde.